MEHMET GÖRMEZ İDE AKADEMİ 2021-2022 İHTİSAS PROGRAMI ÖĞRENCİLERİYLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISINDA BULUŞTU

İDE AKADEMİ GÜZ DÖNEMİ,  
YAPILAN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI İLE TAMAMLANDI  
 
İDE Akademi Güz Dönemi, Yapılan Değerlendirme Toplantısı ile Tamamlandı 
27 farklı ülkeden 250’yi aşkın yüksek lisans/doktora öğrencimizin eğitim aldığı İDE Akademi Uluslararası Yüksek İhtisas Programının 2021-2022 öğretim yılı güz dönemi, 22 Ocak 2022 tarihinde yapılan değerlendirme toplantısı ile tamamlandı. 
Araştırmacı ve öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleşen değerlendirme toplantısında Enstitü Başkanımız Mehmet Görmez, topyekûn insanlık olarak içinden geçtiğimiz bu zor zamanlarda sadece ilmî ve fikrî bakımdan değil, aynı zamanda ahlaki açıdan da İslam dünyası başta olmak üzere insanlığa yol gösterecek ilim-amel-ahlak bütünlüğüne sahip âlimlere olan ihtiyacın önemine vurgu yaptı. 
İslâm Düşünce Enstitüsünün de kurulduğu günden itibaren tefekkürü aklın ibadeti olarak telakki eden, ahlakı ahkâmın aklı olarak gören bir bakış açısıyla insanı, vahyi, kâinatı bir bütün olarak gören İslam’ın külli ilim tasavvuru çerçevesinde düzenlediği sertifikalı Uluslararası Yüksek İhtisas Programı ile katılımcılarının anlama, yorumlama ve yüksek nitelikli bilgi üretme becerilerini geliştirmelerini geliştirmelerine yönelik eğitimler verdiğini ve bu sayede referans değeri yüksek nitelikli bilgi, düşünce ve değer üretebilecek araştırmacıların yetişmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. 
Değerlendirme toplantısında ayrıca öğrencilerimiz, İhtisas Programının geliştirilmesi, zenginleştirilmesi ve daha iyi tatbik edilmesi noktasında katkılar yaptı, öneriler sundu. 

2021-2022 güz dönemi boyunca ilim ve tefekkür dünyamızın seçkin isimlerinin yanı sıra sahasının mütehassısları tarafından dersler verildi; atölye çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda Mehmet Görmez Hocamız, verdiği “İslami İlimlerde Usûl” dersi ile İslam düşüncesinin usûl üzerinden nitelikli bir okumasını yaparken Nail Okuyucu ise “Usûlün Temel Konuları” isimli ders ile öğrencilerimizin bu alandaki temel bilgi birikimini güçlendiren katkılarda bulundu. Burhanettin Tatar Hocamız “İslam Düşüncesinde Hikmet ve Özgün Düşünce Biçimleri” dersi ile öğrencilerimizin düşünce ufkunu hikmet boyutuna taşırken Mehmet Paçacı “Karşılaştırmalı Yorum Yöntemleri” dersi, Hadi Adanalı ise “Mantık ve Eleştirel Düşünce” isimli ders ile öğrencilerimizin disiplinler arası düşünme becerilerine önemli katkılar yaptı, eleştirel düşünce biçimleri konusunda farkındalıklarını artırdı. Esra Gözeler ise “Tefsir Geleneğinde Yorum Yöntemleri” dersi ile öğrencilerimizin bilgi birikimlerine önemli katkılarda bulundu. 
Öğrencilerimiz Kaşif Hamdi Okur Hocamızın “İzz b. Abdisselâm, Kavâid Okumaları” isimli atölyesi ve Hasan Hacak Hocamızın “Şâtıbî, Muvâfakat Okumaları” isimli atölye dersi ile kadim geleneğimizle nasıl doğru ilişki kurulacağını uygulamalı olarak öğrenme fırsatı yakalarken Mehmet Görmez Hocamızın “Taha Abdurrahman Okumaları” başlıklı atölyesi ile ise kadim düşünce mirasımızı günümüze taşıma konusunda tecrübe edinme imkânı buldu.